Об’єднані у Христі

Тема цьогорічного Тижня католицького шкільництва “Об’єднані в правді та свободі Христа” нагадує про ці дві важливі цінності.

Cвобода відповідає вимогам людської гідності. Вона також є частиною Євангельських цінностей. Ніхто не повинен обмежуватись особистими переконаннями і кожен має право дотримуватись свого бачення.

Свобода – це найвища ознака людини, створеної на Божий образ, і як наслідок – ознака вершини гідності кожної людини. (Компендіум СДЦ п.199).

Свободи як цінності дотримуються тоді, коли кожен може здійснити своє особисте покликання у відповідальний спосіб або іншими словами: «керувати своїм життям із поглядом на істинне благо і водночас через призму світового суспільного блага» (п.200).

У реальному житті не так легко це здійснювати. Ситуації є заплутані і складні. Питання, які виникають, уже не ті, які були за часів Ісуса чи за часів перших християн. Сьогодні ми добре усвідомлюємо, що час­то перед нами не стоїть вибір між «доброю» і «поганою» поведінкою, але наші дії є різноманітними й іноді з непередбачуваними наслідками. Здебільшого читання Святого Письма не дає рецептів на всі  запитання. В той же час, коли роздумуємо над Євангельською благою вісткою, можемо дозволити Божому світлу  просвітлювати кожен момент життя щоб діяти великодушно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *